November 12, 2012

Wanita, awak terlalu berharga.

Lihatlah panorama dunia, wanita bagaikan hilang rasa malunya. Maruah yang menjadi maharnya tergadai sia bagai tiada berharga. Dimanakah budinya? dimanakah akhlaknya? sungguh pilu dan sayu mengenangkannya! Santun tiada lagi nafsu memimpin hati, kehormatan diri tidak dipeduli...
#Petikan lirik dari lagu Hijazz berjudul Dilema.. menghayatinya menginsafi diri :)


WANITA dirimu terlalu berharga. Jagalah dirimu seperti bunga didalam botol kaca, seperti mutiara didasar lautan, seperti mawar yang berduri, terpelihara dan dijaga. Mari mendambakannya :)


LELAKI hormatilah wanita disekelilingmu agar mereka sentiasa terpelihara.

[Katakanlah kepada lelaki yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya, yang demikian itu lebih suci bagi mereka. Sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang mereka perbuat.] Surah An-Nur Ayat-30.

[Dan katakanlah pada para wanita yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya(auratnya), kecuali kepada suami mereka atau ayah mereka atau ayah suami mereka atau putera-putera mereka atau putera-putera suami mereka atau saudara-saudara lelaki mereka atau putera-putera saudara-saudara perempuan mereka atau para perempuan(sesama islam) mereka atau hamba sahaya yang mereka miliki atau para pelayan lelaki (tua) yang tidak mempunyai keinginan(terhadap perempuan) atau anak-anak yang belum mengerti tentang perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu semua kepada Allah, wahai orang yang beriman, agar kamu beruntung.] Surah An-Nur Ayat-31.

2 comments:

  1. tak ramai wanita yang sedar akan perkara ini.. hmph sedih..

    ReplyDelete